Hoe elektrisch rijden steeds duurzamer wordt

Ook volledig elektrische auto's stoten indirect CO2 uit. Ze zorgen echter wel voor een schonere lucht, en er wordt op dit moment veel energie gestoken in het verminderen van de bestaande uitstoot.

Als leaserijder met een elektrische auto wil je natuurlijk zo groen en voordelig mogelijk rijden. De energiesector is volop in ontwikkeling en autofabrikanten leveren een steeds completer product. Hierdoor wordt het makkelijker om daadwerkelijk milieubewust en voordelig te rijden. Lees hieronder waarom elektrisch rijden steeds beter wordt – voor het milieu én je portemonnee.

Accupakketen worden duurzamer

De productie van een accu heeft een groot aandeel in de totale CO2-uitstoot van een elektrische auto. Dat zit ‘m in de gehele levenscyclus: van de grondstoffen die worden gebruikt, tot productie, levensduur en recycling. Gelukkig zijn autofabrikanten zelf gebaat bij het duurzamer produceren van accu’s – zowel qua uitstoot als financieel – en wordt er op al deze terreinen al flink wat vooruitgang geboekt.

Grondstoffen

Er zit een positieve ontwikkeling in de productie van accu’s. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van verschillende metalen zoals lithium, kobalt en nikkel. Deze grondstoffen zijn schaars en vervuilend (vooral kobalt) en worden niet altijd onder de beste omstandigheden gewonnen. Fabrikanten proberen de hoeveelheid kobalt die ze gebruiken te beperken. Tesla belooft zelfs binnenkort helemaal geen kobalt meer nodig te hebben. Daarnaast hebben Volkswagen en Ford aangekondigd een blockchain-technologie te gebruiken om de bron van hun kobalt te herleiden – zo weten ze zeker dat de grondstoffen niet onder slechte omstandigheden zijn gewonnen.

Recyclen

Meerdere autofabrikanten zijn actief bezig met het recyclen van gebruikte accu’s. Tesla loopt hierin voorop: in het Impact Report 2020 liet Tesla zien dat het in staat is om 92% van de waardevolle materialen uit afgedankte accupakketten van niet-Tesla’s te halen. Volgens de autofabrikant kan het een nog hoger percentage uit Tesla-accupakketten halen, omdat het de eigen technologie beter begrijpt.

Tesla kan haar eigen leveranciers nu van grondstoffen voorzien die afkomstig zijn van gerecyclede accupakketten. Hiermee lost Tesla een van de meest genoemde problemen van elektrische auto’s op. Volgens Tesla zal het recyclen van accu’s in de toekomst goedkoper zijn dan het aanschaffen van grondstoffen die nodig zijn voor de productie. Een mooie ontwikkeling, want grote kans dat andere autofabrikanten deze trend zullen volgen.

Hergebruik

Accu’s worden niet alleen gerecycled, maar ook hergebruikt. Ze kunnen worden ingezet als stationaire batterij voor de opslag van zonne- en windenergie. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 148 oude Nissan Leaf batterijen die in de Johan Cruijff Arena liggen. De batterijen met een opslag van 3 megawatt worden ingezet om het net te stabiliseren: ze slaan zelf opgewekte zonnestroom op als er veel stroom op het net is en geven stroom aan het net terug als er veel vraag naar elektriciteit is. Bovendien kunnen bij stroomstoringen voetbalwedstrijden en concerten gewoon doorgaan.

Naast stationair gebruik zijn autofabrikanten zelf allerlei creatieve toepassingen van accu’s aan het onderzoeken – van mobiele ‘powerbanks’ voor het opladen van elektrische auto’s op locatie (Volkswagen) tot hergebruik in fabrieksvoertuigen (Audi).

Groen, groener…

Het overige deel van de CO2-uitstoot van elektrische auto’s is afkomstig van de stroom die in de auto’s wordt geladen. Tijdens de productie van grijze stroom wordt CO2 uitgestoten. Helaas is de Nederlandse stroom nog niet 100% groen opgewekt, waardoor auto’s deels met grijze stroom worden geladen. Maar ook op dit vlak worden stappen gezet. De productie van groene stroom is de afgelopen jaren in een (stroom)versnelling gekomen: in 2020 werd zelfs 40% meer groen opgewekt dan in het jaar ervoor. Het aandeel groene stroom stijgt ten opzichte van grijze stroom in de totale stroomproductie, wat betekent dat er ook meer groene stroom in accu’s van elektrische auto’s terechtkomt. Wil je echt invloed hebben op de CO2-uitstoot in Nederland en van een schonere luchtkwaliteit genieten? Dan kun je het best stroom afnemen bij een leverancier met certificaten van in Nederland groen opgewekte stroom. Zoals LeasePlan Energy, bijvoorbeeld 😉

…groenst

Groene energiecontracten zorgen ervoor dat het aandeel groene stroom in de totale stroomproductie stijgt. Maar wanneer een elektrische auto wordt geladen tijdens piekuren – momenten waarop extra grijze stroom wordt geproduceerd om aan de vraag te voldoen – rijdt zo’n auto vervolgens rond met voornamelijk grijze stroom in de accu. Je kunt als consument zelf nóg een stapje verder gaan door je elektrische auto op slimme momenten op te laden. Onze slimme laadtechnologie voorspelt wat de meest gunstige momenten zijn om jouw auto op te laden. We kiezen die momenten waarop er weinig vraag is naar stroom en er veel groene stroom op het net aanwezig is. Zo zorgen we ervoor dat jouw auto niet met grijze, maar voornamelijk groene stroom rondrijdt. Je vermindert de CO2-uitstoot én de druk op het elektriciteitsnet. Een win-win situatie dus. Als je gebruik maakt van ons volledige Smart Driving pakket, verdien je ook nog eens zo’n €150 per jaar met slim laden. Win-win-win zelfs.

Samen met autofabrikanten, wetenschappers en andere organisaties ben jij dus zelf in staat om elektrisch rijden zowel toekomstbestendig als nog een beetje groener te maken.