Alle cases

Leaserijder aan het woord

Interview Ewout van der Laan

Ewout woont samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen in Emmeloord. Hij heeft een achtergrond in de IT en werkt tegenwoordig als Product Owner bij LeasePlan aan een zakelijk deelauto concept. Naast werk houdt hij graag een tennisracket vast, klimt hij op de racefiets, of klust hij in en om het huis.

Neem ons mee Ewout, hoe beweeg jij je door de dag?

Om half zeven ’s ochtends spring ik onder de douche. Daarna wekken we de kinderen en maken we het ontbijt voor ze klaar. Mijn vrouw brengt vervolgens de jongste naar de opvang en ik breng de oudste naar school. Vijftig minuten later zit ik op mijn werk. ’s Avonds staat vaak in het teken van sport, van de kinderen of van mijzelf. Rond half negen keert de rust terug in huis, dan heb ik nog even een uurtje samen met mijn vrouw.

 

Speelt duurzaamheid een grote rol in je alledaagse leven?

Sinds ik een elektrische auto heb ben ik meer met duurzaamheid bezig. Daarvoor deed ik vooral kleine dingen, zoals afval scheiden en zuinig met water omgaan. Nu heb ik me verder verdiept in groene energie, in zonnepanelen voor mijn huis en in waterstof. Maar het komt ook door mijn kinderen. Ik merk dat die veel bewuster met duurzaamheid worden opgevoed dan bijvoorbeeld mijn eigen generatie.

 

Wat vind je van elektrisch rijden?

Grandioos! Begin 2019 ben ik begonnen in een Hyundai Kona, een hele fijne auto met een grote actieradius. Eind 2019 kon ik die inruilen voor een Tesla Model 3. Waar de Kona nog een auto met een accupakket was, is de Model 3 een soort Iphone op wielen. Alles is technologie wat resulteert in een ongeëvenaarde rijervaring. Teruggaan naar een benzineauto zie ik mezelf dan ook niet meer doen.

 

En van slim laden?

Door mijn auto slim te laden help ik mee aan het balanceren van het net. En dat draagt weer bij aan de energietransitie. Iedere keer minder dat een kolencentrale energie hoeft op te wekken is winst. En de volgende stap is vehicle-to-grid, het terug leveren van stroom aan het net. Het lijkt me heel mooi om met eigen zonnepanelen zelfvoorzienend te zijn, of zelfs te kunnen verdienen.

 

Hoe ziet elektrisch rijden er in de toekomst uit?

De energiebehoefte zal blijven toenemen, dus initiatieven zoals LeasePlan Energy zijn essentieel. Zo kan iedere EV-rijder een steentje bijdragen aan de energietransitie. Niemand wil in de kou zitten, maar het begint wel bij jezelf. Daarnaast zullen de infrastructuur en snelheid van het laden alleen maar beter worden. Maar ook de manier waarop batterijen worden geproduceerd zal moeten verbeteren. Als we dat realiseren kunnen elektrische auto’s de nieuwe standaard voor personenvervoer worden. En waterstof is kansrijk voor de langere afstanden, voor vrachtwagens. Elektrisch rijden is eigenlijk al niet meer weg te denken.