Een eigen laadpaal: wie betaalt wat?

Rijd je als leaserijder elektrisch en heb je thuis een eigen parkeergelegenheid? Dan is thuisladen een comfortabele optie. Maar wat komt er allemaal bij een installatie kijken, hoeveel kost dit en wie betaalt wat? Dat leggen we hieronder uit!

Een laadpaal voor de deur

Heb je een elektrische auto en wil je een eigen laadpaal? Dat is een fijn en vooral makkelijk vooruitzicht. Zo hoef je nooit meer de deur uit om te laden, is er altijd beschikbaarheid voor jouw auto en is je auto altijd vol als je ‘m nodig hebt. Maximaal gemak dus. Afhankelijk van de regeling die je met je werkgever hebt, kun je de laadpaal tegelijkertijd met je elektrische auto bestellen. De kosten van de laadpaal en installatie worden dan verwerkt in het leasetarief. Dit kan van invloed zijn op jouw eigen bijdrage, geheel afhankelijk van de autoregeling. Wil je de laadpaal zelf bestellen? Ook dat is een optie. Houd er hierbij wel rekening mee dat je dan zelf verantwoordelijk bent voor alle kosten. Als je een laadpaal via LeasePlan bestelt, dan schiet je werkgever deze aanschaf- en installatiekosten vaak voor. Voordeel is dat jij niet ineens veel geld kwijt bent en altijd met vragen bij je Fleetmanager terechtkunt. Nadat alle leasetermijnen betaald zijn, krijg jij als leaserijder de laadpaal in eigendom.

Slimme en verzwaarde meters

Hoewel de kosten voor het aanschaffen en installeren vaak in het leasecontract verwerkt zijn, kunnen er nog wel andere kosten voor jouw rekening bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de aansluiting in je meterkast. Afhankelijk van het type auto dat je rijdt, kan het nodig zijn om je meter te laten verzwaren. Tegenwoordig kunnen de meeste auto’s 3-fasen laden. Dat betekent dat je je auto sneller kunt opladen. Heb je bijvoorbeeld een Renault Zoë, dan zal verzwaren niet per se nodig zijn. Maar heb je een Tesla, dan is het verstandig toch enige aanpassingen te laten doen. De kosten hiervoor bedragen enkele honderden euro’s. Wil jij dit ook? Uiteraard regelen we dit voor je met je netbeheerder!

Ook een slimme meter laten installeren, is een goed idee. Een slimme meter maakt gebruik van ‘load balancing’. Hierdoor past het laadvermogen van je laadpaal zich aan aan je thuisverbruik. Handig voor als je bijvoorbeeld tegelijkertijd wilt laden, wassen en frituren. Bovendien heb je een slimme meter nodig om van ons Smart Driving pakket gebruik te maken. En dat wil je natuurlijk 😉 Een slimme meter kun je in de meeste gevallen gratis aanvragen bij je netbeheerder. Wil je deze versneld laten plaatsen? Dan komen er voor de spoedaanvraag wel extra kosten bij. De meeste huishoudens hebben inmiddels al een slimme meter. Grote kans dat jij er dus ook eentje hebt!

Laadkosten niet voorschieten? Dat kan.

En dan zijn er natuurlijk nog de kosten voor het opladen zelf. Als leaserijder hoef je deze gelukkig niet zelf te betalen. Je thuislaadkosten worden na iedere maand in de vorm van een credit nota naar je teruggestort.

Dat lijkt goed geregeld, maar valt in de praktijk nog wel eens tegen. Want als je thuis gaat laden, dan stijgt het stroomverbruik thuis enorm. Op jaarbasis verbruikt je elektrische auto immers vaak net zoveel stroom als je huishouden. En die kosten moet jij allemaal voorschieten. Dat betekent dat je twee dingen kunt doen: of je maandbedrag bij jouw energieleverancier verhogen óf aan het einde van het jaar nog flink bijbetalen.

Dat is natuurlijk niet heel handig. Dus hebben wij een oplossing bedacht. Als je gebruik maakt van het Smart Driving pakket van LeasePlan Energy, dan splitsen we automatisch jouw thuislaadkosten van je verbruik thuis. Deze sturen we daarna direct door naar je werkgever. Voordeel hiervan is dat je je credit nota’s niet hoeft te controleren aan de hand van je werkelijke verbruik. Ook hoef je je maandbedrag niet te verhogen of aan het einde van het jaar fors bij te betalen.

Bijna niks betalen en nog verdienen ook?

Met LeasePlan Energy heb je dus een heleboel zorgen én kosten minder. Zo hoef je de kosten voor de laadpaal en installatie ervan niet zelf te betalen omdat deze vaak verwerkt zijn in het leasecontract. Ook nemen we het regelwerk voor jouw laadpaal en planning van de installatie volledig uit handen. Maar het belangrijkste is dat we jouw laadkosten direct naar je werkgever sturen. Deze hoef je dus nooit meer voor te schieten. Als je van Smart Driving gebruik maakt, betaal je zelf dus (bijna) niks. Sterker nog, je kunt er nog geld mee verdienen ook! Meer weten? Lees het hier.