Wanneer is groene stroom écht groen?

Ruim 70% van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een groen energiecontract. Toch wordt slechts een kwart van de Nederlandse stroom groen opgewekt. Wanneer is groene stroom dan ook echt groen is?

Daken komen steeds voller te liggen met zonnepanelen en we zien steeds meer windmolens in ons landschap verschijnen. De afgelopen jaren is de productie van groene stroom in een (stroom)versnelling gekomen. Daar gaan onze groene harten sneller van kloppen. Maar het aandeel huishoudens dat groene stroom afneemt (of denkt af te nemen), is veel groter dan het percentage groene stroom dat we zelf opwekken.

Groen contract, grijze stroom

De stroom die je thuis verbruikt komt van het landelijke energienet en is een mix van groene en grijze stroom. Je kunt het energienet zien als een trechter met knikkers: door op verschillende manieren stroom op te wekken, wordt de trechter gevuld met groene en grijze knikkers. Welke knikkers er vervolgens aan de onderkant uitkomen, kunnen we niet bepalen. Óók niet als je een groen energiecontract hebt. Zo kun je met een hartstikke groen contract dus toch grijze stroom verbruiken. Hoe zit dat?

Greenwashing

Om de opwek van groene energie te stimuleren, hebben we met elkaar afgesproken dat energieproducenten een Garantie van Oorsprong (GvO) krijgen voor elke MWh die zij groen opwekken. Leveranciers kopen deze GvO’s om aan te tonen dat de energie die ze verkopen, ergens anders groen is opgewekt. Dat lijkt een mooi systeem, maar hier wordt flink mee gesjoemeld. GvO’s worden namelijk niet alleen binnen Nederland verkocht, maar ook internationaal verhandeld.

Veel GvO’s komen uit Scandinavië, bijvoorbeeld uit Noorwegen. In Noorwegen wordt alle stroom groen opgewekt. Alle Noren weten dat, en daarom hebben GvO’s daar eigenlijk geen waarde: Noorse leveranciers hoeven niet echt hun best te doen om te bewijzen dat ze groene stroom verkopen. Daarom worden deze GvO’s op grote schaal verhandeld. Energieleveranciers in landen waar veel minder groene stroom wordt opgewekt, kopen deze GvO’s vervolgens massaal in. Zij hebben dat groene imago wél hard nodig. In die landen wordt dus grijze stroom opgewekt, maar met een GvO als groene stroom verkocht. Grijze stroom in een groen jasje steken noemen we ook wel ‘greenwashing’, en leidt ertoe dat deze landen zelf niet meer investeren in groene opwek.

Groen contract, grote bijdrage

Een groen contract geeft dus geen garantie op groene stroom uit je stopcontact. Geen reden voor paniek: als consument heb je alsnog grote invloed op het vergroenen van Nederlandse stroom. Sterker nog, jij speelt hierin juist de belangrijkste rol, door te kiezen voor een energieleverancier met alleen Nederlandse GvO’s. Wanneer de vraag naar Nederlandse GvO’s groot is, stijgt de prijs van deze certificaten. Producenten kunnen met deze extra winst investeren in het verduurzamen van stroomopwekking. Daarnaast wordt het voor hen extra gunstig om in Nederlandse groene opwek te investeren (versus Europees), wat ertoe leidt dat er in Nederland meer groen wordt opgewekt.

Door energie af te nemen bij een leverancier met Nederlandse GvO’s, draag je dus direct bij aan de energietransitie in Nederland. Want hoe meer consumenten dit doen, hoe groener de totale energiemix wordt. We gooien dan met elkaar steeds meer groene knikkers in de trechter, waardoor er ook meer groene knikkers onderuit zullen rollen. Wij laden elektrische auto’s natuurlijk het liefst met zoveel mogelijk groene stroom. Daarom bevat ons Smart Driving pakket alleen 100% Nederlandse, groene energie.