Slim laden...

Wat is dat precies?

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen voor een elektrische auto gekozen. Als al deze elektrische auto’s tegelijkertijd laden, vraagt dit veel van ons elektriciteitsnet. Slim laden biedt een alternatief voor het verzwaren van het net. Maar wat betekent ‘slim laden’ precies? Waarom is het zo belangrijk? Hoe laden we jouw auto slim met LeasePlan Energy? We leggen het hieronder uit.

Het belang van slim laden

De meeste mensen laden hun elektrische auto als ze thuiskomen van hun werk, zodat ze de volgende ochtend weer met een volle accu kunnen vertrekken. Als er steeds meer mensen elektrisch gaan rijden en iedereen de auto op hetzelfde moment gaat laden, ontstaat er een ongekende piek in de vraag naar elektriciteit.

Deze piek veroorzaakt twee problemen: 1. gas- en kolencentrales zijn nodig om aan de vraag in deze piekuren te voldoen; en 2. op de lange termijn kan ons energienet de vraag naar energie simpelweg niet meer aan.

We willen in de toekomst allemaal elektrisch (blijven) rijden, maar de manier waarop auto’s nu geladen worden is dus niet houdbaar. Om te voorkomen dat netbeheerders extra elektriciteitskabels moeten aanleggen en om gas- en kolencentrales uit te kunnen faseren, hebben wij een technologie ontwikkeld waarmee elektrische auto’s zoveel mogelijk buiten piekuren worden geladen.

Hierdoor is de vraag naar energie gedurende de dag meer in balans en wordt beschikbare groene energie beter benut. Dit noemen wij slim laden.

In 2030 rijden er naar verwachting 2 miljoen elektrische auto's op de weg.

Die willen we wel kunnen blijven opladen, toch? En uiteraard met groene stroom!

Slim laden met LeasePlan Energy

Er worden verschillende definities en toepassingen van slim laden gebruikt. Bij LeasePlan Energy gebruiken we slimme algoritmes om te voorspellen op welke momenten we je auto het beste kunnen laden. We kijken naar: 1. de totale verwachte vraag naar energie; en 2. weersvoorspellingen en de daaraan gekoppelde verwachte duurzame opwek.

Onze voorspellingen resulteren in een slim laadprofiel voor iedere auto, waardoor wij de laadpalen opdracht kunnen geven om langzamer te laden of te pauzeren. Onze voorspellingen worden gedurende de laadsessie bijgestuurd, om steeds slimmer te laden én zeker te zijn van een volle batterij!

Als je onze Smart Charging app downloadt, koppel je de app aan je laadpaal thuis. Zodra je een sessie start, ben je slim aan het laden. Hiervoor willen we nog wel twee dingen van je weten: je batterijniveau op het moment dat je de sessie start en je gewenste batterijniveau voor je volgende vertrek.

Dit kun je eenvoudig invullen in de app. Is je huidige batterijniveau lager dan 37,5%? Dan laden we je auto direct tot dit niveau vol, zodat je ook weg kunt als de zon en wind zich even niet laten zien. Vervolgens sturen we je laadpaal op afstand aan om op de juiste momenten te laden.

 

 

Voorbeeld:

Als je bij de start van de sessie aangeeft dat je 40% batterij hebt, en de volgende dag om 7:00 uur 100% batterij wilt hebben, gaan we de overige 60% op slimme momenten laden.

We maken een slim laadprofiel, waarbij het zo kan zijn dat we om 23:00 uur beginnen met laden en ieder uur een beetje bijladen, tot de accu om 4:00 uur vol is.

We zorgen er altijd voor dat je gewenste batterijniveau een uur voor vertrek behaald is.

Door slim te laden heb je écht impact

Door auto’s zoveel mogelijk buiten piekuren te laden zijn we minder afhankelijk van kolencentrales en benutten we meer beschikbare groene energie. Zonder er veel voor te hoeven doen, bespaar je CO2 en draag je bij aan onze missie om elektrisch rijden écht groen te maken voor 2030.

Omdat we het zo belangrijk vinden dat je auto slim geladen wordt, belonen we je hier graag voor. Door gebruik te maken van ons energieaanbod voor je auto én huis krijg je voor iedere slim geladen kWh 3 cent korting op je energierekening. Dat is gemiddeld al snel zo’n €150 korting per jaar.

"Met slim laden maken we veel beter gebruik van beschikbare zonne- en windenergie."

Stap ook over naar LeasePlan Energy en begin met slim laden!